Tabakswinkels woest op kabinet

Winkels die sigaretten verkopen zijn woedend op het kabinet. Na de btw-verhoging van oktober en de accijnsverhoging op tabak van 371 miljoen per 1 januari en nog een accijnsverhoging per 1 januari 2014, schiet de steun van het kabinet voor voorstellen uit Brussel om waarschuwende foto’s op sigarettenpakjes te plaatsen volstrekt in het verkeerde keelgat.

Dat meldt brancheorganisatie van tabaks- en gemakswinkels in Nederland NSO maandag. De organisatie vertegenwoordigt ruim achttienhonderd winkels en denkt dat door de laatste maatregel ‘nog meer winkels en werkgelegenheid verloren gaan’.

Het kabinet sprak vrijdag ook steun uit voor voorstellen als de vergroting van waarschuwingsteksten op pakjes en regels voor de toevoeging van menthol, drop, vanille en andere geur- en smaakstoffen

“Het doel is, waar wij ook achterstaan, te voorkomen dat jongeren gaan roken”, zegt NSO-voorzitter Jos Zuijdwijk in een verklaring. “Deze nieuwe voorstellen uit Europa dragen helemaal niet bij aan die gezondheidswinst.” De voorzitter vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet ‘klakkeloos’ achter de voorstellen gaat staan. “De consequentie van al dit beleid is dat wijken en buurten hun tabakswinkels kwijt raken en de illegale tabaksverkoop gewoon doorgaat.”

De organisatie wijst erop dat door hogere tabaksaccijns en btw tientallen tabakswinkels met sluiting worden bedreigd omdat rokers hun tabak in groten getale in België en Duitsland kopen.


Zuijdwijk wijst ook op de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar die eraan zit te komen. “Laten we eerst daar met zijn allen (overheid, ouders, scholen èn winkeliers) een succes van maken. Dat is veel effectiever in de strijd tegen het jeugdroken.”Het verbieden van mentholsigaretten schiet volgens de belangenorganisatie niets op, omdat jongeren die niet zouden roken. Afschrikwekkende foto’s op pakjes zouden ook geen effect sorteren. Jongeren weten donders goed dat roken slecht is voor de gezondheid, is het idee dat NSO hierover heeft.

“Het kabinet stimuleert alleen de criminaliteit door dit soort voorstellen te omarmen”, fulmineert Zuidwijk verder. “Smokkel en namaak zullen alleen maar groeien als pakjes meer op elkaar gaan lijken. Het is nu al zo dat over bijna twintig procent van de pakjes sigaretten die in Nederland verkocht worden geen Nederlandse accijns wordt betaald.”

Het kabinet vindt dat de EU-richtlijn goed aansluit bij het Nederlandse beleid dat is gericht op het terugdringen van het roken en het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Het duurt naar verwachting overigens nog enkele jaren voordat de nieuwe richtlijn definitief is en in de Nederlandse wet- en regelgeving is doorgevoerd.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) debatteert op korte termijn met de Tweede Kamer over de conceptrichtlijn om een eensgezind standpunt te formuleren waarmee Nederland zich in de Europese discussie kan mengen.

28 januari 2013, 15:50
©Demet TV