Beatrix kondigt troonsafstand aan

Koningin Beatrix doet op 30 april afstand van de troon. Dat heeft Beatrix maandagavond gezegd in een televisietoespraak.

Beatrix wees erop dat ze over enkele dagen 75 jaar wordt en dat het koninkrijk dit jaar tweehonderd jaar bestaat. “Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden”, zei Beatrix. Ze zei abdicatie al enige jaren te overwegen.

De vorstin zei niet terug te treden omdat haar taak haar te zwaar valt, maar omdat het tijd is voor een nieuwe generatie. Haar zoon Willem-Alexander en zijn vrouw de toekomstige koningin Máxima zijn volgens haar ’ten volle’ op hun taak voorbereid. Zij gaan hun eigen invulling geven aan het koningschap, aldus de koningin.


Beatrix heeft haar taak met veel voldoening uitgevoerd, zei ze. Het was inspirerend zich betrokken te voelen bij mensen, ook in het Caribische deel van het koninkrijk

De vorstin neemt nog geen afscheid van de Nederlanders, en wil er nog velen ontmoeten. Ze zei diep dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat ze heeft gekregen.

 

28 januari 2013, 18:59
© [Copyright 2013 Demet TV]