Kroonprins wordt koning Willem-Alexander

Willem-Alexander neemt niet de naam aan van koning Willem IV zodra hij op 30 april koningin Beatrix opvolgt. Hij wordt koning Willem-Alexander. Máxima wordt koningin. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandagavond gezegd in een televisietoespraak.

“Ik weet zeker dat de prins en prinses als koning Willem-Alexander en koningin Máxima op een overtuigende wijze invulling zullen geven aan hun nieuwe taak en rol”, zei Rutte. Willem-Alexander ‘wacht een belangrijke en veeleisende taak’, zei Rutte verder.

Beatrix wordt na de abdicatie prinses, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Prinses Catharina-Amalia is straks de eerste in lijn van troonopvolging en daarmee prinses van Oranje. Prinses Alexia en prinses Ariane zijn tweede en derde in lijn. Daarna volgt prins Constantijn.


De kinderen van prinses Margriet komen niet langer in aanmerking voor de troon, en zijn vanaf 30 april niet langer lid van het koninklijk huis.

 

 

28 januari 2013, 19:35
© [Copyright 2013 Novum]