Veel meer mensen betalen energierekening niet


Het aantal huishoudens dat moeite heeft om de energierekening te betalen is dit jaar fors gestegen. Liander, de grootste netbeheerder, heeft dit jaar bij tienduizend huishoudens de stroom afgesloten. Voorgaande jaren gebeurde dat slechts bij zesduizend huishoudens, meldt een woordvoerder van Liander. Ook het aantal mensen dat pas na de laatste waarschuwing hun energierekening betaalt is toegenomen.


Met de winter op komst zou bovendien blijken dat de wet die ervoor moet zorgen dat mensen niet in de winter in de kou zitten niet werkt. Energiebedrijven moeten tussen oktober en april de gemeente informeren over betalingsproblemen, zodat de gemeenten kunnen ingrijpen met hulpverlening of schuldsanering.


Liander zegt dat vooral de prijsvechters onder de leveranciers deze meldingsplicht niet nakomen. Hierdoor krijgt de netbeheerder ook geen meldingen binnen over huishoudens die niet hebben betaald en worden deze mensen ook niet gewaarschuwd. Verder blijken gemeenten niet te weten wat er met de lijst met betalingsachterstanden moet worden gedaan.


Liander waarschuwt voor een nieuwe golf armoede door de crisis. Het zou niet alleen gaan om huishoudens in traditionele achterstandswijken. De afsluitingen vonden in een op de drie gevallen plaats in nieuwbouwwijken, waarin vooral de middenklasse woont.


Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt het niet gek dat gemeenten niet weten wat ze met informatie over de nieuwe categorie wanbetalers moeten doen. ‘Deze huishoudens zijn nog niet bekend bij de schuldhulpverlening. Ze moeten de hulp zelf aanvragen. Daardoor kunnen gemeenten niets doen met een lijst van wanbetalers.’ De VNG geeft wel aan dat het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening door de crisis is toegenomen.


Opvallend is dat netbeheer Stedin geen dergelijke trend voor een nieuwe golf armoede herkent. Een woordvoerder spreekt juist van een stabiel beeld, zich daarbij beroepend op cijfers van Netbeheer Nederland. Op de 7,5 miljoen aansluitingen in Nederland worden dit jaar 23 duizend afsluitingen verricht. Vorig jaar waren dat er 22,5 duizend.

17 december 2011, 12:55
© Novum