Besmettelijke tuberculose in ziekenhuis Den Bosch

Bij een patiënt van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is vorige week open longtuberculose vastgesteld. Het gaat om een patiënt die sinds 11 januari in het ziekenhuis lag, meldt het ziekenhuis dinsdag.

De patiënt wordt geïsoleerd verpleegd sinds vorige week dinsdag bleek dat hij de ziekte bij zich droeg. Hij krijgt ook een medicijnenkuur. De GGD onderzoekt of de mensen met wie hij veel contact heeft gehad ook besmet zijn geraakt.

Het gaat om familie en vrienden. Zij moeten een röntgenfoto van de longen laten maken.


Ook krijgen ze een prik in de onderarm. Dat moet na drie tot vijf dagen duidelijkheid geven.

Omdat tuberculose veel tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en zichtbaar te worden, worden de verplegers en de patiënten met wie hij op de afdeling lag pas in maart onderzocht. Als meer mensen besmet zijn, worden ook mensen met wie hij minder contact had onderzocht.

De resultaten van het onderzoek worden in april verwacht. Tuberculose is een infectieziekte en is alleen overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander deze inademt. De kans is dan tien procent dat deze persoon de ziekte ontwikkelt. Tuberculose is tegenwoordig goed te behandelen.

29 januari 2013, 08:18
©Demet TV