Maandag eerste landelijke test met NL-Alert

Het waarschuwings- en alarmeringssysteem NL-Alert wordt maandag voor het eerst in heel Nederland getest. Het is de eerste van drie tests, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. Later dit jaar, in mei en november, worden nog twee controleberichten verstuurd.

Bij een NL-Alert ontvangen mensen bij bijvoorbeeld een ramp automatisch informatie op hun mobiele telefoon. Zo weet iedereen direct wat er aan de hand is en wat zij het beste kunnen doen.

Door het systeem te testen kunnen mensen nagaan of zij hun telefoon goed hebben ingesteld om een NL-Alert te ontvangen. In de test is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen. Op dit moment werkt NL-Alert op meer dan de helft van de mobiele telefoons, ruim elf miljoen toestellen.

NL-Alert werd in november gelanceerd. Sindsdien is het twee keer ingezet bij grote branden in Tolbert en Meppel.

29 januari 2013, 13:07
©Demet TV