Pleidooi voor alcoholslot in vrachtwagen en bus

CDA en PvdA willen dat het alcoholslot voortaan ook aan bus- en vrachtwagenchauffeurs kan worden opgelegd. Dat zeggen de Kamerleden Sander de Rouwe (CDA) en Attje Kuiken (PvdA) woensdag voor de camera van RTL Nieuws.

Het alcoholslot kan nu alleen worden verplicht voor automobilisten. Van bus- of vrachtwagenchauffeurs die met te veel drank op achter het stuur kruipen, kan alleen het rijbewijs worden afgepakt.


Dit gebeurt echter vaak niet, omdat deze chauffeurs dan vaak meteen hun baan kwijt zijn.

“Dat is voor ons reden om aan de minister te vragen om nu te kijken of er een alcoholslot kan komen voor vrachtwagens”, licht Kuiken toe tegenover RTL. “Zodat ook vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs als ze gepakt worden met alcohol onder het alcoholslot kunnen gaan vallen”, aldus de Rouwe.

Wie een alcoholslot heeft, moet daarin voor vertrek blazen. Als het alcoholpromillage dan boven de 0,2 uitkomt, start het voertuig niet. Om fraude te voorkomen, moet onderweg nog een aantal maal worden geblazen. Het slot blijft na oplegging twee jaar in de auto en de kosten ervan komen volledig voor rekening van de overtreder. Sinds de invoering van het alcoholslot eind 2011 werd het bij ruim drieduizend automobilisten ingebouwd.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) over verkeersveiligheid.

30 januari 2013, 11:19
©Demet TV