Overvolle treinen vaak gevaarlijk

In volle treinen hebben passagiers niet altijd voldoende mogelijkheden om zich vast te houden als ze moeten staan. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, staat in een rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) woensdag openbaar heeft gemaakt.

Reizigers moeten zich kunnen vasthouden aan een handgreep, stang of ‘andere voorziening’.


Anders kunnen ze ten val komen als de trein bijvoorbeeld snel remt. “Opvallend is dat niet alle reizigerscabines en balkons zijn uitgerust met dergelijke voorzieningen”, stelt de inspectie.In het rapport staat verder dat de NS en de andere vervoerbedrijven die treinen laten rijden, maatregelen nemen om volle treinen te voorkomen, zoals de inzet van extra treinen. Ze doen echter nog niet genoeg om ervoor te zorgen dat reizigers zich gelijkmatig over een trein verdelen. Daardoor komt het geregeld voor dat het ene deel van een trein overvol is, terwijl elders in de trein voldoende plaats is.

30 januari 2013, 13:12
©Demet TV