‘Werkloosheid in bouw loopt nog verder op’

De komende twee jaar verliezen nog eens 27 duizend werknemers in de bouw hun baan. Sinds het begin van de kredietcrisis zijn al vijftigduizend banen in de sector verdwenen. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) donderdag in zijn verwachtingen voor 2013.

De productie van de sector daalt dit jaar met vijf procent, denkt het EIB. Vorig jaar was de daling nog groter, met zeven procent. De werkloosheid in de sector loopt al vier jaar op en volgens de EIB staat het werkloosheidspercentage inmiddels op elf procent. Voor de gehele economie stond het werkloosheidspercentage in december op 7,2 procent, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder.


De malaise in de sector komt voor een groot deel voor een terugval in de bouw van nieuwe woningen. Het EIB stelt dat er eind dit jaar een daling van twintig procent zal zijn ten opzichte van eind 2011. Volgens het EIB doen alleen de woningmarkten in Spanje, Portugal en Ierland het in Europa slechter dan Nederland.

Woensdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek al dat het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwe woningen is gedaald naar een dieptepunt sinds de organisatie de cijfers in 1995 op maandbasis bijhoudt. In de twaalf maanden tijd tot en met november werden 23 duizend vergunningen verleend. In de maanden voor de kredietcrisis waren dat er nog 63 duizend.

31 januari 2013, 09:01
© [Copyright 2013 Demet TV]