VVD wil nog eens 200 miljoen op omroepen bezuinigen

Op de publieke omroepen kan nog eens tweehonderd miljoen euro worden bezuinigd. Alleen dan worden de omroepen gedwongen keuzes te maken, zei vicefractievoorzitter van de VVD Anouchka van Miltenburg zondag in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.


Zij vindt dat de bezuinigingen die de omroepen zijn opgelegd te gemakkelijk gaan. Op de publieke omroep wordt per 2015 tweehonderd miljoen euro bezuinigd. “Vanaf dag één is gezegd dat het niet ten koste van een zender hoeft te gaan. Als alles blijft doorgaan zoals het was, moet je blijkbaar nog meer bezuinigen om af te dwingen dat er keuzes worden gemaakt.”


Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer voor het schrappen van een zender. “Maar we hadden gehoopt dat de omroepen door de bezuinigingen zelf zouden besluiten in te perken.”


De omroepen moeten zich volgens haar meer richten op hun kerntaken: het brengen van nieuws en achtergronden en programma’s over kunst en cultuur in de brede zin van het woord. “Ook Jan Smit valt daar onder.” Verder wil de VVD naar Duits model dat regionale omroepen een rol op de landelijke zenders krijgen. Na het journaal krijgt iedere regio dan een andere uitzending van de eigen regionale omroep.


18 december 2011, 10:16
© Novum