‘Cohen slechtste politicus van het jaar’

PvdA-leider Job Cohen wordt het vaakst genoemd als de slechtste politicus van 2011. Van de Nederlanders noemt 22 procent zijn naam, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Een andere kanshebber voor de dubieuze eretitel was PVV-leider Geert Wilders. Bij de kiezers van de linkse partijen wordt hij inderdaad het vaakst genoemd, maar uiteindelijk scoort hij slechts zestien procent doordat de rechtse partijen in Cohen toch een slechtere politicus zien.

Een duidelijke derde is er niet. Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en premier Mark Rutte (VVD) scoren ieder zes procent, gevolgd door een hele reeks die vijf of vier procent haalt. Onder hen zijn minister Gerd Leers (CDA) en staatssecretaris Henk Bleker (CDA) en de CDA-dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan.

De beste politicus van het jaar is volgens 22 procent Mark Rutte. Hij wint nog net van SP-leider Emile Roemer, die 21 procent scoort. Opvallend daarbij is dat de PVV-kiezers vaker voor Roemer kiezen (13 procent) dan voor Rutte (11 procent).

In de zetelpeiling is de SP de winnaar van dit jaar. De partij groeide in de peiling met acht zetels en komt zondag uit op 26. Daarna volgt D66, dat in de peiling vier zetels steeg en uitkomt op zeventien.

Het CDA is de grootste daler. Sinds enkele weken klimt de partij op van een dieptepunt van tien, maar de partij staat met dertien zetels in de peiling nog altijd vijf lager dan vorig jaar. Doordat VVD twee zetels inlevert en de PVV één zetel staat de coalitie in de peiling acht zetels lager dan de 79 van vorig jaar. GroenLinks is de op een na slechtste met een daling van twaalf naar acht zetels.

De parlementaire pers kiest zondag overigens voor de negende keer op rij de politicus van het jaar en het politiek moment van het jaar. De verkiezing wordt zondagmiddag live op Radio 1 uitgezonden.

18 december 2011, 11:00
© Novum