Mark Rutte politicus van het jaar


Premier Mark Rutte (VVD) is zondag voor de tweede keer op rij verkozen tot politicus van het jaar. Het was de negende keer dat de parlementaire pers de verkiezing hield.


Rutte wordt in het juryrapport een ‘evenwichtskunstenaar’ genoemd die altijd rustig weet te blijven. SP-leider Emile Roemer, geroemd om zijn vrolijkheid en humor, werd tweede. De volgens de jury ‘multi-inzetbare’ minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) werd derde. Andere genomineerden waren minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en SGP-leider Kees van der Staaij.


Kamerlid Carola Schouten (CU) werd verkozen tot politiek talent van het jaar. Het 34-jarige kamerlid troefde daarmee VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert en Rik Grashoff (Groenlinks) af.


Het politiek moment van het jaar was een protest tegen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (PGB). Daar ging staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten in discussie met woedende betogers.


Het ging om een internetverkiezing, legde een verslaggever op Radio 1 uit. De belangengroep voor mensen met een PGB Per Saldo had zijn achterban gemobiliseerd, waardoor veel stemmen op dit moment werden uitgebracht. Mede daarom werd het incident waarbij PVV-leider Geert Wilders ‘doe eens normaal man’ tegen Rutte zei en als reactie ‘doe zelf normaal’ kreeg niet uitgeroepen tot politiek moment van het jaar.


18 december 2011, 14:09
© Novum