‘Rookverbod nauwelijks gecontroleerd’

Op naleving van het rookverbod is vorig jaar slechts drieduizend keer gecontroleerd terwijl er zestigduizend horecagelegenheden zijn waar het verbod geldt. Dat concludeert De Telegraaf maandag uit cijfers die de krant heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Horeca-advocaat Raoul Meester stelt in de krant dat steevast dezelfde ondernemers op grote uitgaanspleinen in steden worden gecontroleerd. “De ondernemers klagen dat de inspecteurs steeds bij slechts een of twee zaken controleren, terwijl er soms wel veertig op zo’n plein zitten.” De NVWA zegt voornamelijk op risicolocaties te controleren en minder op plekken waar de kans op een overtreding kleiner is.


Ook wijst de toezichthouder er in de krant op dat vorig jaar dertienduizend andere inspecties in de horeca zijn uitgevoerd, onder meer op brandveiligheid en hygiëne. Bij een deel van die controles wordt ook gekeken of er asbakken op tafel staan.

In 2010 bepaalde de Hoge Raad dat kroegeigenaren met een klein café zonder personeel zelf mogen beslissen of er mag worden gerookt. Een Kamermeerderheid wil het roken nu weer volledig uit de horeca bannen.

04 februari 2013, 10:08
©Demet TV