Categories Nieuws Artikelen

Jongeren verdienen vooral bij in winkel

Winkelbediende en vakkenvuller zijn de populairste bijbanen voor schoolgaande en studerende jongeren. Ook werken ze graag als serveerster of achter de kassa. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim de helft van de onderwijsvolgende jongeren heeft een bijbaan.

Meer dan anderhalf miljoen jongeren tussen de 15 en 25 jaar volgden in 2011 onderwijs.


Van hen werkte 57 procent minimaal een uur per week. Mannen verdienden vooral bij als vakkenvuller of verkoper; vrouwen waren het liefst winkelbediende, serveerster of kassamedewerkster.Zes op de tien van de werkende jongeren hadden een bijbaan voor twaalf uur of minder per week. Ruim een op de tien studenten en scholieren werkte wekelijks 35 uur of meer.

Van de jongeren met een bijbaan die twaalf uur of meer per week werkten, had 38 procent een vaste baan in 2011. Tien jaar eerder, in 2001, was dat nog 54 procent. Dergelijke grotere bijbanen krijgen dus steeds vaker vorm door een flexibele arbeidsrelatie, aldus het CBS.

04 februari 2013, 10:08
©Demet TV