Categories Nieuws Artikelen

Kamp opent eerst 4G-netwerk

De eerste klanten van KPN kunnen gebruik gaan maken van het 4G-netwerk voor sneller mobiel internet. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) drukt maandag net na het middaguur op de knop in de KPN-toren op de Amsterdamse Zuidas. Hij wordt vergezeld door burgemeester Eberhard van der Laan en KPN-topman Eelco Blok. De dienst is in eerste instantie alleen beschikbaar in en om de hoofdstad.

KPN is hiermee het snelst met de uitrol van het 4G-netwerk, waarvoor het afgelopen najaar op een veiling 1,3 miljard euro betaalde. T-Mobile begint in augustus met de plaatsing van de eerste antennes. Beide telecombedrijven streven ernaar om in 2014 het overgrote deel van Nederland te hebben aangesloten. De andere twee eigenaren van een 4G-frequentie, Tele2 en Vodafone, hebben hun plannen nog niet bekendgemaakt.

Mobiel internetten via 4G moet tot tien keer sneller worden dan met het huidige 3G. Klanten van KPN die hiervan gebruik willen maken moeten een nieuw abonnement afsluiten. T-Mobile maakt later dit jaar bekend hoe het 4G gaat aanbieden.

De 4G-veiling leverde de Nederlandse schatkist een eenmalige meevaller op van 3,8 miljard euro. Die wordt echter grotendeels tenietgedaan door de 3,6 miljard euro staatssteun aan het vrijdag genationaliseerde SNS Reaal.

04 februari 2013, 11:50
©Demet TV