Europol: honderden voetbalwedstrijden verkocht

Honderden voetbalwedstrijden in Europa zijn de afgelopen jaren gemanipuleerd. Dat concludeert opsporingsorganisatie Europol na een anderhalf jaar durend onderzoek, waarvan de resultaten maandag in Den Haag bekend werden gemaakt. Het zou gaan om 380 wedstrijden, waaronder WK- en EK-kwalificatieduels en twee wedstrijden in de Champions League.

Europol komt tot de conclusie dat de georganiseerde misdaad zich actief met het voetbal bemoeit. Zo zouden er miljoenen euro’s worden verdiend met illegale weddenschappen en is voor zeker twee miljoen euro aan steekpenningen aan spelers en officials betaald om wedstrijden te beïnvloeden. Of er ook wedstrijden in Nederland zijn verkocht is onduidelijk.

In totaal worden 425 spelers, scheidsrechters en officials verdacht van betrokkenheid. Het onderzoek strekt zich uit over vijftien landen. Vijftig mensen zijn tot nu toe gearresteerd.


De illegale praktijken worden volgens het onderzoek georganiseerd vanuit Azië, waar wordt samengewerkt met netwerken in Europa. Wat er nu boven tafel is gekomen is volgens Europol slechts het ’topje van de ijsberg’.

Chef van Europol Rob Wainwright sprak van het grootste matchfixingschandaal ooit in Europa. “Dit is een treurige dag voor het voetbal. De integriteit komt op deze manier in gevaar.” Hij vertelde ook geschrokken te zijn van de omvang van het probleem. “Op deze schaal hebben we dat nog nooit eerder gezien.”

Om welke wedstrijden het gaat, wil Europol zolang het onderzoek loopt niet zeggen. Verschillende duels zouden al tot een onderzoek hebben geleid. Wel verklapte Wainwright dat een van de verdachte Champions Leagueduels ‘in de afgelopen drie tot vier jaar in Engeland heeft plaatsgevonden’. Ook zouden enkele topwedstrijden in Europese competities zijn gemanipuleerd.

04 februari 2013, 11:45
© [Copyright 2013 Demet TV]