Moeder krijgt zestien jaar cel voor doden zoontjes

De 42-jarige Debby R. moet zestien jaar de cel in wegens het doden van haar twee zoontjes in Terwolde. De rechtbank in Zutphen heeft dat dinsdag bepaald. De vrouw had de jongens van 7 en 10 jaar ruim een jaar geleden een overdosis medicijnen toegediend. Het Openbaar Ministerie had ook zestien jaar cel geëist.

De lichamen van de kinderen werden in januari vorig jaar aangetroffen in een vakantiewoning in de Gelderse plaats, na een melding van de vriend van R. De moeder lag gewond tussen hen in en wilde zelf ook uit het leven stappen. Ze had onder meer een afscheidsbrief op zak.


R. werd al snel als verdachte gezien en werd in het ziekenhuis aangehouden. De officier van justitie noemde de zaak in een eerdere zitting een ’tragedie’. Justitie eiste geen tbs tegen de vrouw, omdat deskundigen de kans op herhaling laag achten. R. was in 2011 gescheiden van de vader van haar kinderen.

Op het moment van de daad was de vrouw volgens de rechter verminderd toerekeningsvatbaar. Toch vindt de rechtbank dit geen reden voor strafvermindering, onder meer omdat de kinderen ‘het vertrouwen mochten hebben dat zij bij hun moeder veilig waren.’

Naar aanleiding van de zaak stelde de Inspectie Jeugdzorg een onderzoek in naar de hulpverlening aan de vrouw. Daaruit bleek onder meer dat hulpverleners niet alert genoeg waren op de situatie rond de kinderen. Zo werd geen risicotaxatie gemaakt, hoewel er aanwijzingen waren dat de veiligheid van de jongens in het geding was.

05 februari 2013, 13:59
© [Copyright 2013 Demet TV]