Categories Nieuws Artikelen

Minder jeugdcriminaliteit in Amsterdam

De jeugdcriminaliteit in Amsterdam is vorig jaar opnieuw afgenomen. Van alle Amsterdammers tussen de 12 en 24 jaar werd 4,6 procent verdacht van een misdrijf, meldt de gemeente woensdag. Dat komt neer op ruim 5600 jongeren.

Het is het vijfde jaar op rij dat de jeugdcriminaliteit daalt. In 2007 werd nog 6,2 procent van de jongeren van een misdrijf verdacht. In dat jaar kondigde de gemeente aan tweeënhalf miljoen euro te steken in de aanpak van de harde kern van criminele jongeren.

Het aantal misdrijven dat de jongeren plegen is sinds 2007 gedaald van ruim zestienduizend naar ruim dertienduizend.


De overtredingen variëren van winkeldiefstal tot gewelddadige overvallen.De meeste jeugdcriminaliteit wordt gepleegd in het centrum van de stad. Het gaat dan vooral om uitgaansgeweld en zakkenrollen. Dit betekent overigens niet dat het Amsterdamse centrum ook de meeste criminele jongeren telt. De overtreders komen vooral van buiten het centrum.

In de stadsdelen Zuidoost en Noord wordt het hoogste percentage jongeren verdacht van criminaliteit, respectievelijk 5,6 en 5,7 procent. In stadsdeel Centrum en Zuid is dit met 2,8 en 3,1 procent het laagst.

06 februari 2013, 10:22
©Demet TV