Categories Nieuws Artikelen

‘Opdracht aanslag Ankara kwam uit Nederland’

De opdracht voor de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara vrijdag werd gegeven vanuit Nederland. De opdrachtgever, Musa Asoglu, heeft een Nederlands paspoort en was in Nederland om een toespraak te houden toen hij de opdracht tot de aanslag gaf, melden Turkse media.

Het Revolutionair Volksbevrijdingsfront (DHKP-C) heeft de aanslag zaterdag opgeëist. Mogelijk is het motief voor de aanslag de Amerikaanse steun voor de felle kritiek van de Turkse regering op haar Syrische evenknie over het Syrische conflict. Nederland, de VS en Duitsland hebben onlangs Patriot-raketafweerinstallaties in Oost-Turkije geposteerd.


Asoglu leidt volgens de Turkse media de DHKP-C achter de coulissen na de dood van de toenmalige leider Dursun Karatas in 2008. Sinds de dood van Karatas is de DHKP-C geradicaliseerd.

Volgens de Turkse media zouden momenteel, op aangeven van Asoglu, nog zeven vrijwilligers klaarstaan om ‘spectaculaire’ zelfmoordaanslagen te plegen.

Bij de aanslag kwam behalve de dader ook een Turkse bewaker om het leven. Een Turkse journalist raakte ernstig gewond. President Abdullah Gül zei maandag nog dat Turkije vorige week vermoedde dat DHKP-C een aanslag wilde plegen, maar niet over genoeg informatie beschikte om de zelfmoordaanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara vrijdag te voorkomen.

06 februari 2013, 12:10
© [Copyright 2013 Demet TV]