Recordaantal tips voor Meld Misdaad Anoniem

Anonieme melders gaven het afgelopen jaar via de tiplijn Meld Misdaad Anoniem vijftienduizend tips door. Dat is een stijging van twaalf procent ten opzichte van 2011 en een record sinds de oprichting van de anonieme tiplijn in 2002, maakte het meldpunt donderdag bekend.

Door de tips die binnenkwamen bij Meld Misdaad Anoniem werden in totaal 1031 misdrijven opgelost, een stijging van bijna een kwart ten opzichte van het jaar ervoor. Op basis van de meldingen werden 1619 verdachten aangehouden. Ook werden nog eens 116 misdrijven voorkomen dankzij de anonieme meldingen.


Met name het aantal tips over straatroven nam met 29 procent meer flink toe. “Als je de tips over overvallen afzet tegen het aantal gepleegde overvallen dan worden we over een op de drie zaken gebeld”, aldus directeur van Meld Misdaad Anoniem Guus Wesselink in een verklaring. Bij de opgeloste zaken over overvallen en straatroof werden in veel gevallen jonge verdachten aangehouden.

Ook het aantal meldingen over openlijke geweldpleging, zoals bij de Facebook-rellen in Haren, nam sterk toe. In totaal kwamen daar 272 tips over binnen, meer dan een verdubbeling van het aantal meldingen in het jaar ervoor. Mede dankzij de anonieme meldingen werden in het afgelopen jaar 33 verdachten aangehouden voor het plegen van openlijk geweld en 76 verdachten voor mishandeling.

In een onderzoek van de Politieacademie dat in december werd gepubliceerd, bleek nog onduidelijk hoe succesvol de tiplijn was. Uit die cijfers bleek slechts in drie procent van de gevallen dat een tip via Meld Misdaad Anoniem leidde tot oplossing van een zaak.

07 februari 2013, 07:56
© [Copyright 2013 Novum]