Tweede Kamer debatteert over huurverhoging

De Tweede Kamer is donderdagochtend begonnen aan een debat over de plannen van het kabinet om per 1 juli extra huurverhogingen toe te staan. De oppositie is overwegend tegen de plannen, die ertoe kunnen leiden dat de huren voor hogere inkomens met 6,5 procent stijgen.

De SP kreeg als eerste het woord. Volgens de SP worden de huren voor veel mensen onbetaalbaar als de plannen doorgaan. SP-Kamerlid Paulus Jansen las tal van mails voor die hij van bezorgde huurders heeft ontvangen. De SP’er voorspelde het einde van de sociale woningsector, ook vanwege de verhuurdersheffing die woningcorporaties moeten gaan betalen.

Jansen hekelde de manier waarop de coalitiepartijen VVD en PvdA het wetsvoorstel door de Tweede Kamer proberen te jagen.


De oppositie had in eerste instantie een week uitstel gekregen om zich beter te kunnen voorbereiden, maar VVD en PvdA draaiden dat tijdens een vergadering ’s avonds laat terug. “Als een dief in de nacht”, sneerde Jansen.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) wil de huurverhoging voor 1 maart hebben aangenomen. Anders is de invoeringsdatum van 1 juli niet haalbaar. Of dat Blok gaat lukken, is de vraag. In de Tweede Kamer hebben VVD en PvdA samen een meerderheid, maar in de Eerste Kamer is de steun nodig van andere partijen.

Het CDA heeft gedreigd geen steun te geven als de plannen niet worden aangepast. CDA-leider Sybrand van Haersma-Buma heeft voor het debat een gesprek gehad met de ministers van Financiën Lodewijk Dijsselbloem (PvdA) en van Wonen Stef Blok (VVD), meldt de NOS. Buma heeft daarin zijn bezwaren tegen de kabinetsplannen herhaald.

07 februari 2013, 11:14
©Demet TV

Tweede Kamer Live