Rutte ontkent verlies EU-korting

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel korting Nederland krijgt op de afdracht aan de Europese Unie. In een nieuw voorstel van Europees president Herman van Rompuy zou sprake zijn van een daling, maar een woordvoerder van premier Mark Rutte ontkent dat.

Nederland heeft nu een korting van een miljard euro. Volgens onder meer de NOS zou die korting worden teruggebracht naar 650 miljoen euro. De zegsman van Rutte bevestigt dat dat bedrag in het voorstel van Van Rompuy staat, maar volgens hem ontbreekt er nog een groot deel van de korting, namelijk die op de btw. “Daar staat geen bedrag bij in het voorstel en moet dus nog over onderhandeld worden.” Rutte blijft streven naar een behoud van de totale korting van een miljard, stelt zijn woordvoerder.


Van Rompuy kwam vrijdagochtend om 06.30 uur met het nieuwe voorstel voor de Europese begroting, nadat het overleg tussen de EU-lidstaten vlak na middernacht was onderbroken voor ‘kort overleg’. In het plan brengt Van Rompuy het maximale bedrag dat de EU komende zeven jaar mag begroten terug tot 960 miljard euro. Nu is dat meer dan een biljoen euro.

De Europese leiders zijn diep verdeeld over het EU-budget voor de komende zeven jaar. Aan de ene kant staat de groep landen onder leiding van de Britten die willen snijden in de begroting. Aan de andere kant staan de vaak armere landen onder leiding van Frankrijk die de huidige begroting willen behouden.

Het voorstel van Van Rompuy zou meer richting het standpunt van de Britten neigen, waartoe ook Nederland behoort. De EU-president stelt onder meer voor om de salarissen van Europese ambtenaren de komende twee jaar te bevriezen. Ook moet de omvang van het ambtenarenapparaat met vijf procent worden teruggebracht. Om de tegenstanders van de lagere begroting tegemoet te komen moet zes miljard euro opzij worden gezet om regio’s met meer dan een kwart jeugdwerkloosheid te helpen.

Het eerste overleg over de EU-begroting in november klapte zonder resultaat. Toen werd een voorstel besproken van de Europese Commissie voor een begroting van 1,03 biljoen euro. Donderdag lag een tweede voorstel van Van Rompuy op tafel voor 927 miljard euro. Het derde voorstel van 960 miljard euro is daar dus weer een wijziging op.

Iedere lidstaat moet instemmen met de begroting en meerdere landen hebben al gedreigd met een veto. Daarnaast heeft het Europees Parlement voor de eerste keer ook inspraak. Voorzitter Martin Schulz heeft al meerdere keren aangegeven dat het parlement niet akkoord gaat met een verlaging van het budget. Hij beklaagde zich onder meer over het voornemen om het geld voor voedselbanken te halveren, ’terwijl meer en meer mensen daarvan afhankelijk zijn’.

08 februari 2013, 08:03
© [Copyright 2013 Demet TV]