Categories Nieuws Artikelen

‘Meerderheid overschat armoede ouderen’

De armoede onder ouderen wordt vaak overschat. Ouderen zijn gemiddeld rijker, maar de meerderheid denkt dat dit niet zo is, stellen Harry van Dalen en Kène Henkens van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut in een artikel op economensite Mejudice.

Van de Nederlanders denkt 32 procent dat de armoede onder 65-plussers hoger is dan onder 30- tot 65-jarigen. Nog eens 28 procent denkt dat beide groepen even arm zijn. Slechts veertig procent heeft het bij het rechte eind door te stellen dat de armoede bij 30- tot 65-jarigen hoger is, stellen de onderzoekers.

Voor het onderzoek is een steekproef onder ruim 5600 mensen gehouden.


Tussen jongeren en ouderen en hoog opgeleiden en lager opgeleiden zaten geen grote verschillen in de antwoorden die werden gegeven. De auteurs halen meerdere onderzoeken aan waaruit blijkt dat ouderen er op vooruit zijn gegaan. Zo is het aantal ouderen dat aangeeft zeer gemakkelijk rond te komen gestegen van zo’n veertig procent in 1991 naar 63 procent twintig jaar later. Ook wijzen de onderzoekers op het armoedepercentage, dat in 2010 op 6,5 procent lag voor de hele bevolking, terwijl het bij 65-plussers op 2,6 procent lag.Dat de meerderheid niet weet dat ouderen rijker zijn komt volgens de onderzoekers doordat politici de feiten naar hun hand zetten. Ze noemen daarbij 50Plus-leider Henk Krol bij naam. Hij zou kritische vragen ontwijken door statistieken waaruit blijkt dat ouderen rijker zijn af te doen als ‘kille rekenmethoden’ of ‘maar een gemiddelde’. De auteurs wijzen op een onderzoek waaruit blijkt dat een verhaal niet waar hoeft te zijn om te worden geloofd. Het zou er vooral om gaan dat het verhaal vaak wordt herhaald.

Tegenwerpingen van andere partijen hebben volgens de onderzoekers weinig impact op de groeiende aanhang van 50Plus. In de peilingen groeit de partij gestaag door en staat ze nu op zo’n dertien zetels.

11 februari 2013, 07:21
©Demet TV