Voedselinspectie onderzoekt toch paardenvleesrel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) start alsnog een onderzoek naar de mogelijke rol van Nederlandse bedrijven in de paardenvleesrel in een aantal Europese landen. Ook wordt onderzocht of ook op de Nederlandse markt onjuist gelabelde producten terecht zijn gekomen. Dat zegt een woordvoerder van de inspectiedienst maandag.

De afgelopen weken is paardenvlees aangetroffen in rundvleesproducten in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen. Verschillende diepvrieslasagnes van één Franse leverancier zijn daarom uit de handel gehaald.


Nederland werd dit weekend door een Franse onderminister in verband gebracht met de verkeerd gelabelde producten. Het vlees zou zijn verhandeld via Nederland.De NVWA zei dit weekend nog geen aanleiding te zien voor een onderzoek, maar heeft nu door informatie uit andere landen alsnog besloten de eventuele betrokkenheid van Nederlandse bedrijven te onderzoeken. “Ook worden waar nodig extra inspecties uitgevoerd.”

Het eten van paardenvlees is niet ongezond maar met name in Groot-Brittannië wel omstreden. In Nederland wordt vlees van paarden wel geconsumeerd, onder meer in snacks zoals frikandellen. Als dat het geval is moet dat op het etiket vermeld staan. Het is niet toegestaan om paardenvlees als rundvlees te verkopen. De NVWA gaat nu onderzoeken of dit toch is gebeurd. “We hebben daar geen aanwijzingen voor, maar we sluiten niks uit.”

Albert Heijn meldde eerder al uit voorzorg de eigen rundvleesketen te gaan inspecteren. “Met de producten die nu in de schappen liggen is niets aan de hand”, garandeerde een woordvoerster van de supermarktketen. De zegsvrouw wist niet of Albert Heijn ook klant is van de Franse leverancier waar het ‘foute’ vlees vandaan lijkt te komen.

11 februari 2013, 14:06
©Demet TV