Miljoenenfraude met kinderopvangtoeslag Amsterdam

Twee Amsterdamse netwerken hebben voor zo’n zes miljoen euro met kinderopvangtoeslag gefraudeerd. De bendes benaderden jonge moeders die met kinderwagens op straat liepen om met hun privégegevens kinderopvangtoeslag aan te vragen, schrijft Het Parool maandag.

De moeders hadden geen kinderen op de toeslag, maar de ‘bemiddelaars’ vertelden hun dat iedereen met kinderen er recht op heeft. De moeders moesten tot de helft van de toeslag afstaan.

Honderden jonge moeders uit de Surinaamse, Antilliaanse en Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam-Zuidoost hebben volgens de krant aan de fraude deelgenomen.


De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft de netwerken de afgelopen tijd blootgelegd.Tot voor kort betaalde de Belastingdienst de toeslagen met terugwerkende kracht tot maximaal zestien maanden uit. Zo harkten de fraudeurs in korte tijd veel geld binnen. Aan sommige gezinnen werd meer dan een ton uitgekeerd. Het geld werd meestal snel uitgegeven aan vakanties, kleding en luxeartikelen. Ook werd het gebruikt om schulden af te betalen.

In het onderzoek zijn volgens de krant meer dan vierhonderd fraudegevallen aan het licht gebracht. De komende weken worden de zaken tegen de grootste fraudeurs behandeld in speciale themazittingen. De bemiddelaars worden later in het jaar voor de rechtbank gebracht.

11 februari 2013, 14:15
©Demet TV