‘Sabir K. alleen uitgeleverd als VS hem behandelt’

Terreurverdachte Sabir K. wordt alleen uitgeleverd als de Verenigde Staten hem behandelen voor zijn psychische problemen. Die eis heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan zijn uitlevering gesteld, bevestigt een woordvoerder van het ministerie dinsdag.

K., die in de VS wordt verdacht van het voorbereiden van terreurdaden, zou lijden aan een posttraumatische stressstoornis en een depressie. In Den Haag dient dinsdag een kort geding dat K. tegen de uitlevering heeft aangespannen. De eis van de minister moet een deel van de bezwaren tegen zijn uitlevering wegnemen.

De VS hebben nog geen toezegging voor behandeling gedaan omdat het land het dossier over zijn behandeling nog niet in bezit heeft en dus ook niet kan oordelen of K. behandeling nodig heeft.


K. wil pas toestemming geven zijn dossier op te sturen als in het kort geding wordt bepaald dat hij mag worden uitgeleverd.In december liet een woordvoerder nog weten dat Opstelten de uitlevering van K. al heeft goedgekeurd. De Hoge Raad bepaalde vorig jaar april al dat K. mag worden uitgeleverd. K. werd in Pakistan opgepakt en in april vorig jaar naar Nederland uitgezet. K. zou onder meer in 2010 een zelfmoordaanslag hebben beraamd op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. De VS beschuldigen hem van samenwerking met Al-Qaida.

K. stelde eerder dat Amerikanen een rol hebben gespeeld bij martelingen die hij in Pakistan onderging. Als hij werd gemarteld, zou hij niet mogen worden uitgeleverd. De rechtbank kon eerder niet vaststellen dat hij inderdaad is gemarteld. De Hoge Raad verwierp daarom het ingestelde beroep. Hierop spande K. een kort geding aan. De uitspraak is op 26 februari, meldt een woordvoerder van de rechtbank

12 februari 2013, 13:57
©Demet TV