VVD en PvdA willen af van pop-ups voor cookies

De huidige pop-upvensters waarmee toestemming moet worden gegeven voor het gebruik van cookies, moeten verdwijnen. De gebruiksvriendelijkheid komt in het gedrang, vinden VVD en PvdA. De coalitiepartijen zullen woensdagavond tijdens een debat over de cookiewetgeving pleiten voor een ander systeem.

“Het huidige systeem, waarbij alleen op ja geklikt kan worden of er verschijnt een zwart scherm, is een voorbeeld van doorgeslagen wetgeving”, legt VVD-Tweede Kamerlid Bart de Liefde uit. Hij keek hoe andere landen omgaan met de Europese wetgeving rondom cookies en volgens hem is er een goed alternatief.

“Een balkje dat informatie biedt over de gebruikte cookies dat na een aantal seconden of een aantal kliks verdwijnt, geeft de consument meer verantwoordelijkheid. Dan wordt er tenminste niet uit ergernis op ja gedrukt, terwijl je niet weet waar je toestemming voor geeft”, aldus De Liefde.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug is dit met de VVD eens. Ook zij pleit voor een balkje met informatie. “Het is duidelijk dat pop-ups niet de oplossing zijn”, twittert Oosenbrug woensdag.


Wel zegt zij het uitgangspunt van de cookiewet belangrijk te vinden, waarbij privacy en bewustwording centraal staat.De VVD pleit ook voor het verkorten van de bewaartermijn van de informatie die met de cookies wordt verzameld. “Daarvoor geldt nu een maximum van een jaar, maar wij willen dat dit wordt teruggebracht naar een maximum van een maand. Het langer bewaren is overbodig”, vindt De Liefde.

De consumentenbond liet vorig week al weten een alternatief te willen voor de pop-upvensters omdat er veel klachten over binnenkomen. Volgens de critici heeft Nederland de Europese regels onnodig streng uitgelegd.

Vanwege privacyoverwegingen vastgelegd in Europese regels moeten websites in Nederland sinds juni actief toestemming vragen om cookies te plaatsen voor commerciële doeleinden. Cookies voor inloggegevens van websites mogen wel ongevraagd worden geplaatst.

13 februari 2013, 12:58
©Demet TV