‘Ministerie te laks met misbruikrapport’

Sinds de presentatie van het rapport van de commissie die seksueel kindermisbruik in overheidsinstellingen en pleeggezinnen onderzocht, is het oorverdovend stil geworden rond deze kwestie. Dat stelt voormalig procureur-generaal Rieke Samson, die de inmiddels ontbonden commissie voorzat, donderdag in Trouw.

Samson vindt dat het kabinet een bestuurlijk zwaargewicht moet benoemen om vaart te zetten achter het uitvoeren van de aanbevelingen van de commissie. 


Volgens haar ontbreekt het nu aan overzicht en aansturing bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).Het ministerie schuift veel van de aanbevelingen van de commissie weg naar bijvoorbeeld de taskforce onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Die taskforce ziet toe op het actieplan voor de aanpak van kindermishandeling. Ook naar de commissie-Rouvoet, die door Jeugdzorg Nederland is ingesteld om een kwaliteitskader op te zetten, worden aanbevelingen doorgeschoven, zegt Samson

Maar op het ministerie verandert volgens Samson niets. VWS is nog even afstandelijk als altijd, aldus de voormalig procureur-generaal. “Het ontbreekt aan actie.” Tijdens een hoorzitting donderdag in de Tweede Kamer is Samson voorts van plan te zeggen dat slachtoffers van seksueel misbruik sinds de ontbinding van de commissie niet meer weten waar ze met vragen en problemen terechtkunnen.

14 februari 2013, 08:48
©Demet TV