SP’ers weigeren eed af te leggen op 30 april

SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir leggen bij de troonswisseling op 30 april niet de eed af aan koning Willem-Alexander. De twee vinden het overbodig omdat ze al een eed hebben afgelegd toen ze in de Tweede Kamer werden geïnstalleerd, zeiden ze donderdagavond in Nieuwsuur. Bovendien zijn ze republikein.

Karabulut zei het te ver te vinden gaan om opnieuw de eed aan de koning af te leggen.


Bashir is met vakantie op 30 april en vond dat wel goed uitkomen. Koning Willem-Alexander wordt 30 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam beëdigd in een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer. Kamerleden spreken daarin een voor een de eed uit: “Wij zweren dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven”.

Er zijn meer SP’ers die twijfelen of ze naar Amsterdam gaan om de eed uit te spreken. Kamerlid Japser van Dijk wil er een discussie over in de SP-fractie. Ook bij de Partij voor de Dieren is twijfel. De partij laat juristen onderzoeken wat ‘de rechten van het koningschap’ precies inhouden.

De weigering van Kamerleden om de eed af te leggen heeft overigens geen gevolgen voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Die gaat gewoon door.

14 februari 2013, 22:45
©Demet TV