Nederland exporteert steeds meer mediwiet

De export van mediwiet is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat meldt weblog Sargasso vrijdag op basis van gegevens die werden verkregen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Nederland exporteert medicinale cannabis vooral naar Italië, Finland en Duitsland. Het bureau zou graag een verdere stijging zien.

Naar Finland ging in 2011 nog een kleine dertien kilo mediwiet.


Vorig jaar was dat ruim 23 kilo. Duitsland nam twee jaar geleden nog een kleine vier kilo af, vorig jaar was dat gestegen tot ruim tien kilo. Naar Italië ging sinds 2006 met ruim 56 kilo het meest. De toename daar was procentueel het kleinst, van een kleine veertien kilo in 2011 naar ruim vijftien kilo in 2012.Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC), een bureau van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, werkt dit jaar dankzij de stijging naar verwachting kostendekkend. De omzet van het bureau, dat zowel aan de binnenlandse vraag naar mediwiet voldoet als de export regelt, bedraagt dit jaar vermoedelijk zo’n twee miljoen euro.

Verdere stijging van de export zou het BMC goed uitkomen. “Was het maar veel meer”, zo citeert Sargasso het hoofd van het bureau. “Wij zijn de enigen die het kunnen leveren.” Een medewerker van het BMC liet weten dat de exporttoename vermoedelijk vooral te danken is aan het feit dat in steeds meer wetenschappelijke publicaties de werkzaamheid van cannabis als medicijnen wordt onderschreven.

15 februari 2013, 09:47
©Demet TV