Categories Nieuws Artikelen

‘Coalitie wil extra geld naar thuishulp’

VVD en PvdA willen 750 miljoen euro extra uittrekken voor de huishoudelijke hulp voor ouderen en hulpbehoevenden. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De coalitiepartijen zouden met de stap de oppositie willen bewegen de bezuinigingen op de langdurige zorg te steunen. De extra miljoenen moeten uit een potje voor chronisch zieken en gehandicapten komen.

De coalitiepartijen wilden met de overgang van de AWBZ-zorg naar de gemeenten flink bezuinigen.


Zo is er voor hulp in de huishouding, maaltijdvoorziening en hulp bij het aantrekken van steunkousen of het scheren in het regeerakkoord maar een kwart van het huidige budget beschikbaar. Het idee is volgens de krant dat gemeenten een groter budget krijgen om zelf te bepalen welke zieke recht heeft op welke zorg. In het regeerakkoord was al bepaald dat gemeenten daarover zouden gaan beslissen, maar in de nieuwe plannen zou ook het grootste deel van de zorgsubsidie inkomensafhankelijk mogen worden uitgekeerd.

De bedenker van het idee is volgens De Telegraaf de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (VVD). “Door het gehandicaptengeld samen te voegen met de 250 miljoen euro die nog over was uit de pot voor huishoudelijke hulp, ontstaat een nieuw budget van een miljard euro”, zo legt hij in de krant uit.

15 februari 2013, 09:59
©Demet TV