Categories Nieuws Artikelen

Steeds meer jonge kinderen in grote steden

In de vier grote steden wonen steeds meer kinderen tot 5 jaar oud. Zo groeide het aantal jonge kinderen in Utrecht de afgelopen tien jaar met 35 procent. De toename is opvallend, aangezien in de rest van Nederland het aantal jonge kinderen juist daalt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De toename kwam vermoedelijk onder meer door de verslechterde markt voor koopwoningen.

Door de toename nam het percentage inwoners jonger dan 6 jaar in de vier grote steden toe van 5,9 procent in 2000 tot 6,3 procent in 2012. In de rest van Nederland nam het aantal jonge kinderen in die periode juist af, waardoor het aandeel jonge kinderen buiten de vier grote steden daalde van 6,3 naar 5,4 procent.

Aanvankelijk kwamen vooral in de nieuwe Vinex-wijken meer kinderen wonen, maar vanaf 2008 is de toename ook doorgedrongen tot de oudere delen van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.


In Utrecht wonen al sinds 2002 steeds meer kinderen in zeer sterk stedelijke buurten, wat vaak de oude stadscentra zijn.Zonder de Vinex-wijken zou het aantal jonge kinderen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag pas vanaf 2008 zijn gestegen. De Amsterdamse wijk IJburg zorgde van 2002 tot 2011 echter voor een toename van 2900 jonge kinderen. In Den Haag ging het om 3500 kinderen dankzij Ypenburg, Leidschenveen en Wateringse Veld en in Rotterdam om 1700 kinderen van 0 tot 5 jaar extra dankzij Nesselande.

Ook in Utrecht zorgden Vinex-wijken voor een toename van het aantal jonge kinderen. In Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern ging het om een toename van vijfduizend kinderen jonger dan 6 jaar.

Door de verslechterde koopwoningmarkt konden jonge stellen na het krijgen van een kind vermoedelijk minder makkelijk doorstromen naar een woning aan de rand van de stad, verklaart het CBS de toename. Woonvoorkeuren van jonge gezinnen kunnen echter ook veranderen, aldus het CBS.

15 februari 2013, 10:08
©Demet TV