World Press Photo voor foto van kinderuitvaart Gaza

Fotograaf Paul Hansen maakte vorig jaar de World Press Photo of the Year. Hij won de prijs met zijn foto Gaza Burial, van een menigte mannen die onderweg is om twee overleden kinderen en hun vader te begraven. De foto werd in november gemaakt in Gaza-Stad en verscheen in de Zweedse krant Dagens Nyheter. De enige Nederlandse winnaar van de World Press Photo Contest dit jaar was Ananda van der Pluijm.

De schare rouwenden op de foto van de vanuit Stockholm werkende Hansen is met de twee in witte doeken gewikkelde kinderen op de voorgrond onderweg naar een moskee. Op de achtergrond is in de mensenmassa het eveneens bedekte lichaam van hun vader te ontwaren. De tweejarige Suhaib Hijazi en haar een jaar oudere broer Muhammad kwamen om bij een Israëlische bomaanval waarbij hun huis werd vernietigd.

De jury maakte de winnaar van de persfotoprijs vrijdag bekend in Amsterdam. “De kracht van de foto schuilt in de manier waarop deze de woede en het verdriet van de volwassenen contrasteert met de onschuld van de kinderen”, zegt jurylid Mayu Mohanna in een verklaring. “Het is een foto die ik niet zal vergeten.”


Behalve de hoofdprijs werden in tal van andere categorieën, zoals sport- en portretfotografie, prijzen uitgereikt. De Nederlandse Van der Pluijm won de derde prijs in de categorie People, Observed Portraits Stories. Hansen wint met Gaza Burial tienduizend euro en fotoapparatuur. Winnaars van de eerste prijs in andere categorieën krijgen vijftienhonderd euro.

De foto’s die door de jury van de World Press Photo werden bekroond, zijn vanaf 26 april te zien in Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling naar honderd steden in 45 verschillende landen. De prijsuitreiking vindt plaats in de dagen voorafgaand aan de opening van de Amsterdamse expositie.

15 februari 2013, 11:01
©Demet TV