Kabinet bekijkt gevolgen rookverbod horeca

Het kabinet kijkt wat de gevolgen zijn van de invoering van een volledig rookverbod in de horeca. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) stuurt daarover binnenkort een brief naar de Tweede Kamer, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

De Kamer nam dinsdag een motie aan waarin werd besloten om de horeca helemaal rookvrij te maken. Nu zijn kleine eenmanszaken nog gevrijwaard van het verbod.

Van Rijn gaat ‘goed in kaart’ brengen wat de gevolgen zijn van dit besluit. Zo wordt bekeken of een wetswijziging nodig is of niet. Ook wordt gekeken naar de ‘handhavingsconsequenties’ van een volledig rookverbod, stelde hij. Want bij een volledig verbod moet meer worden gehandhaafd.


De staatssecretaris wil niet zeggen of hij er zelf voorstander van is om de horeca helemaal rookvrij te maken. “Er is een motie met een meerderheid”, zei hij. Zijn doel is dat minder jongeren gaan roken. De weg daar naartoe, daarover kun je ‘discussiëren’. Van Rijn wil vooral praten over een ‘breder pakket’ om roken te ontmoedigen.
De coalitie is verdeeld over de kwestie: de VVD stemde tegen de motie, de PvdA voor. Van Rijn zei dat over het rookverbod geen afspraken zijn gemaakt in het regeerakkoord.

15 februari 2013, 16:25
© [Copyright 2013 Demet TV]