Categories Nieuws Artikelen

Winkels veel gemeenten nu al op zondagen open

Veel gemeenten lopen vooruit op wetgeving die de opening van winkels op zondagen toestaan. Al in 75 van de 408 gemeenten zijn de winkels dit jaar elke zondag open. Nog eens 196 gemeenten hebben een kleiner aantal koopzondagen ingesteld, concludeert het AD zondag uit een eigen inventarisatie.

Volgens de huidige wetgeving mogen winkels alleen in toeristische gemeenten op zondagen open zijn. Tilburg werd onlangs nog vanwege de zondagsopenstelling op de vingers getikt door het College van Beroep, die oordeelde dat Tilburg geen toeristische gemeente is. Tilburg is volgens de krant echter niet van plan op te treden tegen winkels die op zondag open gaan.


De gemeenten nemen volgens de krant een voorschot op een wetswijziging die nog niet is goedgekeurd. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, mogen gemeenten straks zelf bepalen hoeveel zondagen per jaar de winkels open mogen zijn.

Of de winkels zondag open zijn, hangt niet meer af van de grootte van een gemeente. Ook kleinere gemeenten, zoals het Limburgse Brunssum met dertigduizend inwoners, staan zondagsopeningen toe.

Veel klanten stellen het volgens de krant op prijs als winkels op zondagen open zijn, maar er bestaat ook veel verzet tegen. Kleinere winkeliers zouden zich hierdoor gedwongen voelen zeven dagen per week te werken en sommige gelovigen vinden dat de zondag een rustdag moet zijn.

16 februari 2013, 08:08
© [Copyright 2013 Demet TV]