Schadelijke fruitvlieg vestigt zich in Nederland

De schadelijke Aziatische fruitvlieg is vorig jaar voor het eerst opgedoken in Nederland. Dat melden Biocontrole Onderzoek en Advies en de Wageningen Universiteit maandag op natuurbericht.nl. De vlieg kan in korte tijd een groot deel van de fruitoogst vernietigen.

De fruitvlieg is afkomstig uit Zuidoost-Azië en heeft zich via de handel verspreid door Europa.


In 2011 werd hij voor het eerst in België aangetroffen en vorig jaar is het beestje ook op diverse locaties in Nederland aangetroffen. De fruitvlieg tast, anders dan de normale fruitvlieg, fruit en bessen aan als ze gaaf of zelfs nog onrijp zijn. De gewone fruitvlieg komt alleen af op rijp en rottend fruit.Volgens de onderzoekers is het voor telers, supermarkt of veiling moeilijk om al het fruit te controleren. De vrouwtjes zijn bovendien niet met het blote oog te onderscheiden van de gewone fruitvlieg. De mannetjes hebben een zwarte vlek op de vleugel.

Op dit moment lopen er allerlei projecten gericht op beheersing van de fruitvlieg. Ook wordt in de loop van het jaar in kaart gebracht hoeveel Aziatische fruitvliegen er precies zijn.

18 februari 2013, 11:38
©Demet TV