Woningverkopen in januari ruim tien procent gedaald

Het aantal verkochte woningen is in januari met 11,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Kadaster. In totaal werden 6260 woningen verkocht. Dat is fors minder dan in december, toen mensen nog wilden profiteren van de gunstige hypotheekvoorwaarden.

Vooral vrijstaande woningen werden in januari moeilijker verkocht dan een jaar eerder.


De verkoop daalde met 29,1 procent. Hoekwoningen blijven het beste overeind, daar daalde de verkoop met slechts 1,6 procent.In december werden ruim zeventienduizend woningen verkocht. In die maand lagen de verkopen 32 procent hoger dan een jaar eerder, door de aanscherping van de hypotheekregels die vanaf 1 januari gingen gelden. De verkopen lagen in januari bijna 64 procent lager dan in december. Het Kadaster wijst er echter op dat er door seizoensinvloeden vaak een daling is van december op januari.

Het aantal verstrekte hypotheken daalde in januari met meer dan 22 procent, tot 10.550 duizend. De gemiddelde hypotheeksom bedroeg in januari 242,5 duizend euro. In december had de gemiddelde hypotheek nog een omvang van 255,8 duizend euro.

18 februari 2013, 11:23
©Demet TV