André Kuipers vertrokken naar ISS


André Kuipers is onderweg naar het internationale ruimtestation ISS. De Nederlandse astronaut werd woensdag om 14.16 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanaf lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. Kuipers verblijft een kleine zes maanden in de ruimte.


De 53-jarige Kuipers komt na een reis van twee dagen aan bij het ISS. Vermoedelijk wordt de raket met aan boord naast Kuipers ook de Amerikaan Don Pettit en de Russische Oleg Kononenko rond 16.20 uur vastgekoppeld. De reis staat in het teken van wetenschappelijke experimenten, innovatie en educatie. Naar verwachting keert Kuipers medio mei weer terug op aarde.


De lancering was woensdag live op de Nederlandse televisie te volgen. In de space-expo in Noordwijk werd een speciale bijeenkomst gehouden. Onder de aanwezigen was onder anderen staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD).


Het is de derde keer dat een Nederlander een ruimtereis maakt. In 2004 verliet Kuipers de aarde al eens voor een tiendaagse reis naar het ISS. Daarmee was hij na Wubbo Ockels de tweede Nederlander in de ruimte. Ockels verbleef er een week.


21 december 2011, 14:18
© Novum