‘Marokkaanse kinderen massaal terug naar Nederland’

Kinderen in Marokko die een Nederlands paspoort hebben worden volgend jaar ’teruggehaald’ naar Nederland. Reden is het besluit van de regering om de export van kinderbijslag aan banden te leggen, zegt de Marokkaanse topambtenaar Mohammed Bernoussi maandagavond in een interview met Nieuwsuur.

Het gaat mogelijk om ‘duizenden kinderen’, vooral tieners, meldt het televisieprogramma. Eenmaal terug in Nederland hebben ze weer recht op de volledige kinderbijslag. Volgens Bernoussi hebben de vaders ‘geen keus’.

Nederland wil de uitkeringen stopzetten van Marokkanen die in Nederland hebben gewerkt, maar weer terug zijn gekeerd naar hun thuisland.


Het gaat daarbij om de kinderbijslag en het kindgebonden budget. Nederland wil het verdrag dat daarover is gesloten met Marokko aanpassen. Is Marokko hiertoe niet bereid, dan wil het kabinet het verdrag opzeggen.Daarnaast zijn de andere uitkeringen per 1 januari van dit jaar aangepast aan het welvaartsniveau van Marokko, waardoor het bedrag lager uitvalt. Bernoussi snapt niet waar de korting op is gebaseerd. “Ze hebben zeker alleen stokbroden vergeleken”, zegt hij volgens Nieuwsuur. Hij vindt de verlaging ‘onacceptabel’.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) liet hierover in januari weten dat hij niet snapt dat Marokko hierover boos is. De uitkering is bedoeld om te voorzien in het levensonderhoud, niet om er rijk van te worden, zei hij. De woede van Marokko is onterecht, aldus de vicepremier.

18 februari 2013, 13:36
©Demet TV