Prostitutieverbod totaal idioot

Het strafbaar stellen van prostitutie is een ’totaal idioot plan’. Dat zegt Metje Blaak, voormalig woordvoerder van de belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens meldde maandag dat zij gaat onderzoeken of een verbod op hoerenlopen helpt om de misstanden in de branche tegen te gaan. Blaak vindt een verbod een zeer slecht idee.

“Een verbod helpt de vrouwen helemaal niet”, stelt Blaak, die zich jarenlang namens De Rode Draad inzette voor de belangen van prostituees. De Rode Draad ging in de zomer van 2012 failliet. “Alles gaat dan ondergronds, met alle negatieve gevolgen van dien.”

Hilkens gaat deze week samen met ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers naar Zweden om te kijken of de strenge aanpak in dat land vruchten afwerpt. “Ik ken het Zweedse model maar al te goed”, zegt Blaak. “Alles gebeurt daar illegaal, wat de vrouwen die als prostituee werken ook chantabel maakt.”


De PvdA was dertien jaar geleden medeverantwoordelijk voor de afschaffing van het bordeelverbod. Volgens Blaak heeft de politiek de legalisering sindsdien ‘kapotgemaakt’. “Prostitutie wordt nog steeds niet voor volwaardig aangezien.”

Prostituees moeten zich in Nederland laten registreren. Dat moet zicht geven op de seksbranche, waarmee misstanden worden aangepakt. Het bezoeken van prostituees die illegaal werken of minderjarig zijn is strafbaar.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde twee jaar geleden aan dat een speciaal informatienummer in het leven zou worden geroepen voor hoerenlopers. Via dat nummer kunnen ze informeren of de prostituee legaal werkt.

Blaak heeft sindsdien niets meer vernomen van die infolijn. “Dat is helemaal niet doorgegaan. Ik denk dat Opstelten beseft heeft dat zijn plan te absurd voor woorden was.”

18 februari 2013, 16:25
© [Copyright 2013 Demet TV]