‘Kattenaids rukt op in Amsterdam’

Katten in Amsterdam zijn de laatste jaren steeds vaker besmet met het kattenaidsvirus. Dat zegt kattenvangster Jans Stroeve van Stichting Amsterdamse Zwerfkatten dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat. Bijna tien procent van de dit jaar gevangen katten heeft de ziekte, die overigens niet op mensen overdraagbaar is.

Afgelopen jaar werden 1384 katten gevangen, waarvan er 24 aids hadden. In de eerste vijf weken van dit jaar werden 84 katten van straat gehandeld, daarvan bleken er acht besmet met het virus.

“We merken dat in Amsterdam de laatste jaren steeds meer katers aids hebben”, licht Stroeve toe in het programma. “Als ze positief blijken bij een test, laten we ze inslapen omdat je zo’n kat niet meer kunt terug kunt zetten. Ze kunnen heel ziek worden en andere katten besmetten.”


Vooral in Amsterdam Zuidoost, Noord, Bos en Lommer en het Westelijk Havengebied komt kattenaids voor. Vermoedelijk kwam de ziekte met buitenlandse scheepskatten naar de hoofdstad.

Katten komen aan aids doordat ze niet gecastreerd zijn, volgens Stroeve. Daardoor vechten ze veel en brengen ze het aan elkaar over. Dat gebeurt ook bij het paren.

Stroeve vermoedt dat als meer katten gecastreerd worden het probleem minder wordt. De kattenvangster denkt dat mensen door de crisis geen geld hebben om hun dier te laten castreren.

19 februari 2013, 10:11
© [Copyright 2013 Demet TV]