Wilders kan niet speechen in Perth

PVV-leider Geert Wilders kan tijdens zijn bezoek aan Australië geen toespraak geven in de stad Perth. De organisatie die hem uitnodigde kan geen enkele zaal vinden die hem wil ontvangen, meldt RTL Nieuws dinsdag. Wilders gaat wel op bezoek in Perth, maar zal geen toespraak houden. In Australië geldt het bezoek van Wilders als omstreden.

Vlak voor het weekeinde kreeg de PVV-leider nog te horen dat hij niet welkom was in een zaal in het centrum van Melbourne. Daarom werd uitgeweken naar een buitenwijk van de stad, maar het scheelde volgens RTL Nieuws niet veel of die locatie was maandag door een bosbrand in as gelegd.


In Melbourne zei Wilders dinsdag dat er een einde moet komen aan massa-immigratie vanuit islamitische landen. Mensen tegenhouden vanwege hun religie kan volgens hem niet omdat niet valt te controleren welk geloof iemand heeft. “Daarom maken we het onderscheid op basis van hun land.” Wilders benadrukte dat asielzoekers niet hoeven te worden geweerd als hun leven in het buitenland gevaar loopt en ze in beperkte aantallen asiel aanvragen. Na Perth brengt Wilders een bezoek aan Sydney.

Wilders is in het land op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society. De PVV-leider wilde eigenlijk vorig jaar al naar Australië, maar dat ging niet door toen Wilders zijn visum niet direct rond kreeg. Eind oktober liet de Australische minister van immigratie Chris Bowen weten een visum voor Wilders niet tegen te houden waarna voor hem de weg vrij was om alsnog naar Australië te gaan.

Maandag zei de voorzitter Chin Tan van de multiculturele commissie van de deelstaat Victoria in de krant Daily Telegraph dat Wilders vervolging riskeert als hij met zijn toespraken over de schreef gaat. Hij moet ‘heel voorzichtig zijn dat hij niet de wetten tegen godslastering overschrijdt”, zei Tan in de krant.

De minister van multiculturele zaken en burgerschap van de deelstaat Victoria Nick Kotsiras liet in de krant weten dat zijn departement Wilders’ uitspraken niet in de gaten zal houden. Wel zal worden gereageerd op eventuele klachten door een mensenrechtencommissie. De bewindsman liet verder weten dat hij achter de vrijheid van meningsuiting staat, maar dat die gepaard gaat met verantwoordelijkheid.

19 februari 2013, 08:49
© [Copyright 2013 Demet TV]