Hans Spekman nieuwe PvdA-voorzitter


Kamerlid Hans Spekman wordt de nieuwe voorzitter van de PvdA. Hij kreeg 81,8 procent van de stemmen bij de verkiezing die de partij de afgelopen tijd heeft gehouden. Dat heeft de PvdA woensdag bekendgemaakt.


De andere twee kandidaten waren Piet Boekhoudt, nu voorzitter van de PvdA-afdeling Groningen, en de Rotterdamse deelgemeentewethouder René Kronenberg. De benoeming van Spekman moet nog worden bekrachtigd op het PvdA-congres in januari.


De huidige partijvoorzitter Lilianne Ploumen kondigde in oktober aan dat ze in januari zou vertrekken, twee jaar eerder dan gepland. Ze zei haar opvolger zo meer tijd te geven om de verkiezingscampagnes voor te bereiden.


De 45-jarige Spekman was wethouder in Utrecht van 2001 tot 2006. Sinds de verkiezingen van november 2006 is hij Kamerlid. Als partijvoorzitter wil hij onder meer het PvdA-kantoor verhuizen van de grachtengordel naar een ‘normale wijk’. Ook moet de PvdA minder voorzichtig worden en moet het aantal leden omhoog.


21 december 2011, 15:43
© Novum