OM onderzoekt Italiaanse maffia in Nederland


Het Openbaar Ministerie start op verzoek van de Italiaanse justitie een onderzoek naar de activiteiten van de Italiaanse maffia in Nederland. Italië vermoedt dat de maffia samenwerkt met Nederlandse criminelen. Een woordvoerder van het OM bevestigt berichtgeving daarover van NRC Handelsblad.


De Italiaanse justitie denkt dat Nederlandse criminelen betrokken zijn bij de in- en doorvoer van partijen cocaïne en bij het witwassen van crimineel geld, zegt hoofdofficier van het landelijk parket van het OM Gerrit van der Burg in de krant. Ook zouden leden van de maffia Nederland regelmatig als schuilplaats gebruiken.


Volgens Van der Burg is de Rotterdamse haven voor de Italianen als aanvoerlijn heel belangrijk en vinden ook in Nederland soms liquidaties plaats waarbij de maffia betrokken is. De afgelopen jaren zijn in Nederland op aanwijzing van de Italiaanse justitie meer dan twintig voortvluchtige leden van ‘maffa-achtige’ groeperingen aangehouden en overgeleverd aan Italië.


Het is voor het eerst dat justitie de activiteiten van Italiaanse misdaadgroepen in Nederland inventariseert. Een delegatie van het OM heeft vorige week in Rome afspraken over het onderzoek gemaakt met Italiaanse collega’s.

21 december 2011, 15:46
© Novum