Zo’n achtduizend Polen en andere Oost-Europeanen krijgen momenteel in Nederland een uitkering. Dat betekent een forse groei, heeft minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.
Ruim drieduizend zitten in de bijstand, bijna vierduizend krijgen een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. De rest krijgt een andere uitkering, zoals een Wajong-uitkering voor jonge gehandicapten. Daarnaast zijn er nog vierduizend Oost-Europeanen die een AOW- of andere oudedagsvoorziening krijgen.
Kamp sprak in eerste instantie van twaalfduizend Polen met een uitkering, maar corrigeerde later zichzelf. Hij had de gepensioneerden ten onrechte bij het totaal gerekend. Kamp verontschuldigde zich en beloofde de Tweede Kamer schriftelijk meer gedetailleerde informatie te sturen.
Kamp sprak met de Tweede Kamer over het plan om werknemers uit Roemenië en Bulgarije tot 2014 te weren. Een ruime meerderheid steunt dat, bleek tijdens het debat. Roemenië en Bulgarije horen sinds 2007 bij de Europese Unie. Dat betekent in principe dat Roemenen en Bulgaren in de hele EU mogen werken. EU-landen kunnen hen tot uiterlijk 2014 buiten de grenzen houden.
Het verbod op Roemeense en Bulgaarse werknemers wordt nu geregeld omzeild, doordat Roemenen en Bulgaren zich uitgeven voor zelfstandig ondernemer. Die mogen wel naar Nederland komen. Als in de toekomst weer nieuwe landen tot de EU toetreden, zoals Kroatië, moet ook dit onmogelijk worden gemaakt, zei Kamp.
21 december 2011, 17:02
© Novum