Categories Nieuws Artikelen

Misvormd geboren lammeren bij dertig bedrijven

 

Tot nu toe zijn bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) dertig schapenbedrijven bekend waar misvormde lammeren zijn geboren. Bij dertien van de inmiddels 27 onderzochte lammeren is door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) het Schmallenbergvirus vastgesteld.

Zestien andere bedrijven hebben contact opgenomen met de GD omdat ze kampen met verschijnselen die wijzen op een infectie met het virus, schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman stelde dinsdag een meldplicht in voor bedrijven die denken te zijn getroffen door het virus.

De gezondheidsdienst krijgt sinds 1 december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren. Het virus is in Nederland nieuw. Volgens het RIVM is de overdracht van het virus op mensen zeer onwaarschijnlijk. Volgens Bleker is er vooralsnog geen aanleiding om ingrijpende maatregelen te treffen zoals het ruimen van dieren. De zieke dieren zijn al een aantal maanden geleden besmet geraakt, waarschijnlijk door kleine vliegjes. Deze knutten zijn in deze tijd van het jaar niet meer actief.

21 december 2011, 20:21
© Novum