Categories Nieuws Artikelen

‘Snelheid enkele 130-wegen weer omlaag’

 

De snelheid op enkele wegen waar nu al 130 mag worden gereden gaat mogelijk tijdelijk weer omlaag naar 120, omdat aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Dat is het gevolg van een motie die Sander de Rouwe (CDA) donderdag indiende tijdens een debat over de hogere maximumsnelheid.

De CDA’er hield voet bij stuk dat pas een hogere maximumsnelheid mag worden ingevoerd als eerst de wegen daarvoor worden aangepast. Dat betekent dat volgend jaar niet op zestig procent van de wegen het gaspedaal dieper mag worden ingetrapt zoals minster van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) wil, maar op veertig procent. Op twintig procent van de wegen zijn namelijk aanvullende maatregelen nodig.

Dat betekent dat ook op wegen waar nu bij wijze van experiment 130 mag worden gereden en waar nog aanpassingen nodig zijn, de snelheid weer omlaag moet. “Die zijn daar niet van uitgesloten”, zei De Rouwe. Het gaat onder andere om de A7 tussen Hoorn en de Afsluitdijk. Zijn motie kan waarschijnlijk op een meerderheid rekenen.

Schultz legt zich bij de wens van de Kamer neer, maar wat haar betreft blijft de 130 gehandhaafd op de wegen waar dat nu ook al mag. Zij vraagt Rijkswaterstaat of het mogelijk is om die wegdelen snel aan te passen. De automobilisten zijn nu al gewend aan de 130 en het zou inconsistent zijn om de snelheid voor een paar maanden weer te verlagen, aldus de bewindsvrouw.

22 december 2011, 13:25
© Novum