Categories Nieuws Artikelen

‘VU Amsterdam versimpelde tentamens’


De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft tentamens makkelijker gemaakt om zo meer studenten te laten slagen. Dat heeft politicoloog en VU-docent Gijs Schumacher op BNR gezegd.


Het gaat onder meer om de opleiding politicologie, zegt Schumacher. Doordat meer studenten slagen, zou de universiteit meer geld binnenslepen.


De universiteit herkent zich donderdag niet in de uitlatingen van Schumacher. “Wij zijn verbaasd over zijn uitspraken”, zegt een woordvoerder in een reactie. Volgens de universiteit zijn er nooit leraren onder druk gezet om tentamens eenvoudiger te maken en voldoet de opleiding nog altijd aan de kwaliteitseisen.


“Er is absoluut niemand onder druk gezet om het niveau van tentamens te verlagen”, zegt hoofd van de afdeling politicologie Henk Overbeek. “Dat blijkt ook uit het slagingspercentage van het tentamen waar Schumacher naar verwijst. Geen van de studenten heeft het tentamen namelijk gehaald.”


De VU benadrukt dat de kwaliteit en het niveau van de tentamens altijd gecontroleerd worden door de examencommissies. Zo kwam de opleiding in een recente enquête van Elsevier nog als beste van Nederland uit de bus.


“Ook de VU heeft werk te verzetten om studierendement te verbeteren, maar daarbij doen we geen enkele concessie aan de kwaliteit”, zegt rector magnificus Lex Bouter. “Daarvoor is onze wetenschappelijke reputatie en integriteit te belangrijk en daarom zijn deze uitspraken erg vervelend.”


SP-Kamerlid Jasper van Dijk vraagt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) om opheldering. “Er moet een discussie komen hoe de kwaliteit van het universitair onderwijs kan worden gegarandeerd”, reageert hij.

22 december 2011, 13:38
© Novum