Tandartsen: verzekering vaak overbodig


Vele tienduizenden mensen zijn onnodig aanvullend verzekerd voor de tandarts. Dat zegt de beroepsorganisatie van tandartsen en specialisten NMT donderdagavond in Nieuwsuur.


Mensen met een goed gebit hebben helemaal geen aanvullende verzekering nodig, zegt NMT-voorzitter Rob Barnasconi in het programma. “Als je tien jaar geen enkele extra kosten hebt gemaakt bij de tandarts, is het ook helemaal niet erg om één keer een jaar, een kroon te moeten betalen.”


Als de tandarts zegt dat er geen grote extra kosten aan zitten te komen, kunnen mensen de tandartspremie beter in hun zak houden, zegt Baranasconi. “Verzekeren is dan niet nodig, sparen zou evengoed kunnen. En het is goedkoper.”


Een volwassene met een goed gebit zou jaarlijks gemiddeld 175 euro aan tandartskosten kwijt zijn, terwijl de premies volgens de beroepsorganisatie een stuk hoger liggen.


Tandartsen mogen de komende drie jaar overigens zelf bepalen wat ze voor een behandeling, vulling of kroon rekenen. Dit experiment met vrije prijzen moet duidelijk maken wat de gevolgen van de marktwerking zijn voor de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de tandartszorg.


Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) waarschuwde de tandartsen in november dat zij hun tarieven per 1 januari niet te fors mogen verhogen. Dan wordt het experiment met de vrije prijsvorming meteen stopgezet.

22 december 2011, 19:10
© Novum