Teeven trekt twee miljoen uit voor slachtofferhulp

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat jaarlijks twee miljoen euro vrijmaken voor de hulpverlening aan slachtoffers van een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf. Zogeheten casemanagers van Slachtofferhulp Nederland worden daarvoor ingezet. Voorheen kregen alleen nabestaanden van slachtoffers van moord of doodslag structureel deze hulp.

Sinds 2010 liep al een proef om deze hulpverleners ook in te zetten voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.


Vanwege de positieve resultaten wordt het casemanagement nu ook structureel voor deze groep ingezet, schrijft de staatssecretaris woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.“Slachtoffers krijgen van de ene op de andere dag ineens te maken met allerlei problemen”, licht een woordvoerder van het ministerie toe. “Een casemanager is gespecialiseerd in de begeleiding na een misdrijf. Behalve bij traumaverwerking biedt deze ook hulp op juridisch gebied of bijvoorbeeld in de omgang met de media.”

Teeven wil met de stap de positie van het slachtoffer versterken, een afspraak uit het regeerakkoord, zo schrijft hij verder in de brief. Voor het einde van dit jaar moeten 35 casemanagers actief zijn die op jaarbasis honderden nabestaanden en slachtoffers moeten bijstaan.

20 februari 2013, 11:42
©Demet TV